Website design - Olmo Kramer
-
Effecten hoogbouw op Landschapsreservaat Oosterdel, Broek op Langedijk (2018)
In Heerhugowaard is in 2017 een masterplan voor het Stationspark ontwikkeld en grenzend aan het plangebied ligt een initiatief voor een nieuw woongebouw. De nieuwe bebouwing heeft een hoogte van tussen de 30 en 40 meter en straalt daarmee ook uit naar het landschapsreservaat Oosterdel, een waardevol restant van de vroegere veel grotere ‘vaarpolder’ van Broek op Langedijk. In opdracht van de gemeente Langendijk hebben Feddes/Olthof Landschapsarchitecten, Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Cultuurhistorische Projecten de effecten van de voorgenomen hoogbouw op de cultuurhistorische en belevingswaarden van de Oosterdel geanalyseerd.
-
Kadeversterking Zaanse Schans en Braakdijk. Landschappelijke en cultuurhistorische verkenning (2018)
De kades van de Noord-Hollandse polder Wormer, Jisp en Nek moeten versterkt worden. De versterkingsopgave bestaat uit vijf deelprojecten. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft Feddes/Olthof Landschapsarchitecten gevraagd een cultuurhistorische en landschappelijke analyse uit te voeren voor de deelprojecten Braakdijk en Zaanse Schans. Marinus Kooiman heeft de cultuurhistorische analyse hiervoor gemaakt.
-
Kasteelbiotoop ruïne van Brederode (2017)
De ruïne van Brederode in Santpoort Zuid is rijksmonument, de omgeving is echter niet beschermd. Op verzoek van de Stichting Monumentenbezit, eigenaar van het gebouw en de Vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg heeft Cultuurhistorische Projecten een voorstel gedaan voor een kasteelbiotoop, zoals die in Zuid-Holland functioneert. In een toegevoegde notitie wordt ingegaan op de vraag of een bouwplan vlakbij de ruïne verenigbaar is met de cultuurhistorische waarde van de kasteelbiotoop.
-
Cultuurhistorische inventarisatie Bodegraven Reeuwijk
De gemeente Bodegraven Reeuwijk bereidt een beleidsnota cultuurhistorie voor. Daarin wordt verantwoord welke cultuurhistorische waarden in het ruimtelijk beleid een rol moeten gaan spelen.
-
Agrarisch cultuurlandschap Utrechtse Heuvelrug (2015)
In 2013 hebben Provinciale Staten van Utrecht een motie aangenomen waarin gevraagd wordt te onderzoeken of het mogelijk is enkele voorbeelden van het historisch agrarisch cultuurlandschap van de Utrechtse Heuvelrug op te nemen als ‘speerpunt-gebieden’ van de Cultuurhistorische Atlas (CHAT). De achtergrond van de motie ligt in de argumentatie van de Stichting Vrienden Soester Eng om de cultuurhistorisch waardevolle Soester Eng beter te beschermen. Aanwijzing als speerpunt-gebied houdt in dat de instandhouding van de Eng en andere waardevolle delen van het agrarisch cultuurlandschap worden vastgelegd in de Provinciale Structuurvisie (PRS).
-
De kust als waterkering, de kust als productielandschap (2015)
in 2014 verscheen het Masterplan Kust en Erfgoed. De eerste hoofdstukken daarvan geven een overzicht van de cultuurhistorische rijkdom van het kustgebied. Met steun van de RCE zijn deze teksten in 2015 voor een breder publiek ontsloten op de website www.duinenenmensen.nl in de serie erfgoed-essays.